Έλλειψη κλινών εντατικής, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού στον Νομό Θεσσαλονίκης

Έλλειψη κλινών εντατικής, αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού στον Νομό Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 4883/28.02.2007

Προς:
- Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Σημαντικές ελλείψεις παρατηρούνται στα νοσοκομεία του Νομού Θεσσαλονίκης αναφορικά με τις κλίνες που λειτουργούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν είναι λίγες οι φορές που κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, καθώς ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση χρειάστηκε να μεταφερθούν για τη νοσηλεία τους από το ένα νοσοκομείο στο άλλο προκειμένου να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που παραθέτει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, στην Ελλάδα υπάρχουν 150 κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία δεν αξιοποιούνται, ενώ τα 19 αφορούν Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδος χρειάζονται τουλάχιστον 10 με 12 επιπλέον κλίνες.
Την κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο η έλλειψη προσωπικού για την στελέχωση των ΜΕΘ. Ενώ σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα για έναν ασθενή που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ αντιστοιχούν τέσσερις νοσηλευτές σε ημερήσια βάση, στα ελληνικά νοσοκομεία αντιστοιχούν 2,5. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, αυξάνοντας ακόμα και τον χρόνο παραμονής τους στην ΜΕΘ.
Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα αναφορικά με την περίθαλψη παιδιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς για όλη την Βόρειο Ελλάδα λειτουργεί μία ΜΕΘ Παίδων στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η οποία αριθμεί οκτώ κλίνες.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, καθώς στην χώρα μας δεν λειτουργούν οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), οι οποίες λειτουργούν ως μεταβατικό στάδιο στην αποδέσμευση του ασθενούς από την ΜΕΘ και πριν μεταφερθεί για την υπόλοιπη νοσηλεία του σε κανονική κλινική του νοσοκομείου. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς παραμένουν στις ΜΕΘ για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι απαιτείται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα έλλειψης κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των Νοσοκομείων του Νομού Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος;

- Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού για τη στελέχωση και καλύτερη λειτουργία των ΜΕΘ των Νοσοκομείων του Νομού Θεσσαλονίκης;


- Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει στην οργάνωση και λειτουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας στα Νοσοκομειακά Ιδρύματα, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των ΜΕΘ, αν ναι σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι απαραίτητες διαδικασίες;

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Α' 

Απάντηση Υπουργείου Μέρος Β'